Klimaatverandering leidt tot nieuwe uitdagingen

Yerseke staat bekend om haar oestercultuur. Jean Dhooge van World of Oysters vertelt: “De vraag naar onze oesters groeit. Aan de andere kant zien dat het weer verandert en er vaker extremen zijn. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit van ons product en de hoeveelheid verlies tijdens ons productieproces tijdens bepaalde perioden. Daarnaast zien we de vraag naar oesters in de zomer stijgen. Dit was voor ons de aanleiding te investeren in 7 extra overdekte bassins die vergelijkbaar zijn met onze oesterputten buiten. Waarbij kwaliteit van het product, voedselveiligheid, duurzaamheid en efficiëntie centraal staan. De verwachting is dat het project in oktober wordt opgeleverd.

World Of Oysters werkt samen met lokale aannemer Van der Straaten Aannemingsmaatschappij uit Hansweert. “Wij zijn al vroeg betrokken in dit project. Samen met de klant realiseerden wij het technisch ontwerp en coördineren wij de gehele realisatie vanuit het bouwteam. Onze kracht ligt in dit soort opdrachten, multidisciplinaire projecten op de grens van land en water”, aldus Richard Goetheer, hoofd realisatie van Van der Straaten. De voorkeur van World of Oysters ging ook uit naar een lokale partij. “Een echte samenwerking, waarin we gezamenlijk brainstormen over uitdagingen en verbeteringen. Praktisch en reëel”, aldus Jean Dhooge.

World of Oysters

World of Oysters is een samenwerkingsverband van gepassioneerde oesterkwekers van over heel Europa. Het familiebedrijf Oester- en mosselbedrijf Dhooge is initiatiefnemer en sinds 1906 actief in de schelpdierenkweek. Door de samenwerking met andere kwekers in Europa kan er naast de eigen gekweekte Zeeuwse oesters een uniek assortiment aan oesters worden aangeboden. World of Oysters distribueert haar oesters aan visgroothandels en gespecialiseerde winkels.