Van der Straaten

Monopile CPT Platform

Het Mono Pile CPT Platform is geschikt voor nearshore en offshore sonderingen. Met deze techniek is het mogelijk om nauwkeurige metingen te verrichten op getijdewater dat voortdurend in beweging is. Deze innovatieve opstelling is in eigen huis ontwikkeld en gebouwd.

Het platform wordt gemonteerd op een werkschip (de Walrus), uitgerust met spudpalen. Een stalen buis (800 mm) met casing zakt via een monopool naar de bodem. Door de casing glijdt een sondeerstang met conus naar beneden. Hierdoor heeft het getijde verschil geen invloed meer op de meting.

Omdat de sondeerunit zijn werk doet vanaf een bordes dat zit vastgeklonken aan de buis, hebben golfslag, deining en bovenal het getij geen invloed meer op de metingen. Dit leidt tot metingen van hoge kwaliteit met name in de diepteregistratie. Op deze manier is het mogelijk te sonderen op alle getijdewateren met een groot of klein verval. De waterdiepte is afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever, maar 30 meter is haalbaar.

Van der Straaten Geotechniek verricht al ruim vijftig jaar sonderingen op land en op waterbodems. Voor de sonderingen vanaf het water beschikt het bedrijf over eigen schepen en pontons. Desgewenst monteert het bedrijf het Mono Pile CPT Platform op werkschepen van opdrachtgevers.

Afmetingen platform: 4 x 2,50 m1
Waterdiepte: 2 tot 30 m1
Drukkracht (max.): 170- 200 kN
Hijskracht kraan (min.): 150 kN